Hvor mye skal jeg egentlig spise?

Synes du ‘5 om dagen’-uttrykket kan være litt forvirrende? Synes du det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye og hva du skal spise? Da er du ikke alene. Her får du svaret med illustrerende bilder.

I Helsedirektoratets ‘Nøkkelråd for et sunt kosthold’ fremgår det at man skal spise 5 porsjoner daglig av frukt, bær og grønnsaker, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Inntaket skal være variert, dvs. at du ikke kan spise 5 bananer og tro det er bra nok. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger (inkludert røde, grønne, gule, hvite, blå/fiolett og oransje). Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk. Du kan heller ikke drikke 5 glass juice, da kun ett glass juice kan være med i ‘5 om dagen’. Ett glass juice kan med andre ord maksimalt inngå som én porsjon.

Én porsjon (1 av 5 om dagen) tilsvarer omkring 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle bær, blandet salat, en gulrot, en middels stor frukt (eple, pære eller appelsin), eller brokkoli som tilbehør til middagen. I løpet av en dag skal du altså spise til sammen 500 gram frukt, bær og grønnsaker. For å gjøre det enkelt sier vi at én porsjon tilsvarer én håndfull og har illustrert dette med bilder under.

Barn har mindre hender enn voksne og porsjonene kan derfor avpasses etter dette.

Over ser du et forslag til én porsjon frukt og én porsjon grønnsak til en 10 år gammel gutt.

Over ser du eksempel på 3 porsjoner grønnsaker til en voksen person.

Over ser du forslag på 3 porsjoner bær til en voksen person.

Over ser du forslag på to porsjoner frukt til en voksen person.